By Simion Roxana
De inghetata pe lumea asta s-a auzit inca din anii 300 I.H. Sarim apoi cateva secole bune, pana in secolul 16, in Franta si Italia, unde oamenii savurau inghetata sub forma de sorbet. De cateva secole incoace, inghetata este prezenta, imbunatatita si variata, peste tot in lume.
De gustul acesteia nu mai vorbim. Este detaliul care a suferit cele mai multe modificari in bine de-a lungul timpului, reusind sa satisfaca gusturi, idei si pofte diferite. Cam cat de diferita este lumea aceasta mare.
De la simpla inghetata cu ciocolata si vanilie pana la fructe exotice si diferite arome, pentru ca, nu-i asa, si gusturile oamenilor la fel de diferite sunt. Si ne bucuram, caci doar asa putem starni producatorii sa faca alte si alte arome, sa ne cucereasca pe toti. Cine nu este cucerit de inghetata?
Inghetata este asociata cu copilaria, cu caldura verii, cu rasfatul bine meritat al unei zile incarcate. Inghetata aduce instant zambetul pe fata oricui si te face sa uiti de cele lumesti. Unde mai pui ca cea mai buna inghetata se gaseste si pe meleagurile romanesti, facuta cu iscusinta si daruire, din ce-i mai bun si mai aromat, cu retete mai vechi decat lumea.
Si nu este nevoie sa te duci prea departe, si nici sa cauti prea mult in tara noastra, caci le ai pe toate la dispozitie, la un click distanta. Asa e cand traditionalul se imbina cu tehnologia si aduce in vazul lumii Inghetata la Butoi.
Poate ai mai citit, poate ai mai vazut, poate ai auzit, dar de gustat ai gustat? Daca nu, fa-ti timp cateva minute sa citesti scrisoarea noastra despre inghetata si despre truda si implicarea serioasa a unor oameni, dornici sa readuca gusturi ce au fascinat copiii si oamenii mari ani la randul – gustul inghetatei de odinioara. Te aruncam in timp, acum multi ani, cand poate nici nu erai, cititorule, dar toate cele bune existau si bucurau oamenii de la tara. Vremurile acelea cand totul era parca mai linistit, timpul trecea agale si oamenii erau fericiti. Odata cu inghetata la butoi, dorim sa readucem sentimentul de plenitudine si starea de liniste de atunci. Inghetata la butoi este mai mult decat inghetata. Este o poveste, cu traditia romaneasca, ce a reusit sa reziste, plimbandu-se in generatii prin viu grai. Noi am colindat tara in cautarea gustului pe care il stiam, de inghetata buna, cu gust adevarat de lapte si alte minunatii. Si-am gasit-o.
Nu iti mai zicem cat ne-a luat, cu cine am grait, cine ne-a indrumat si cate cai am batatorit. Iata-ne aici, cu Butoiul cu Inghetata, gata sa trezim amintiri si sa punem inghetata la loc de cinste in Romania – curata, cinstita, gustoasa, fara chimicale. Butoiul nostru cu inghetata este afacere de familie. Familie mare, trebuie sa stii, cu pofticiosi, curiosi, doritori de dulciuri. Am pornit pe drumul acesta din anul 2011, cu un singur tel: sa readucem gustul traditional si simplu in vremurile noastre, caci toata lumea trebuie sa fie contemporana cu asemenea delicatese.
Inainte, rasunau ulitele de strigate de veselie ale tuturor iubitorilor de inghetata, iar butoiul ajungea la toata lumea, in arsita verii, carat agale de cate un vizitiu sau vreun priceput fauritor de gusturi, ce tinea reteta secreta sau o dadea mai departe copiilor copiilor lui. Azi esti norocos, ai inghetata la orice ora, in orice zi. Ingredientele sunt cateva la numar, le stii dinainte pe toate, cu lapte bun, de la Laptaria cu Caimac, si arome care mai de care.
Peste 30 de sortimente de inghetata, festive, cu gusturi autohtone (coliva sau dovleac copt), cu fisticul bine prajit sau cacao, sau caramel sarat, capsune si altele. Si daca vrei sa stii, in butoiul nostru se face inghetata si cu arome naturale de rosii, porumb copt si mucenici. Da, ai citit bine. Insistam pe cuvantul natural, caci este si va fi important mereu pentru noi si degustatorii de inghetata pretentiosi. Astfel ca, noi nu suntem deloc prieteni cu stabilizatorii artificiali, ci folosim sapunarita – stabilizator natural, protejat in Romania, folosit inainte pentru fabricarea alvitei, alt desert al copilariei noastre. Inghetata ajunge la tine daca ne contactezi pe mail, la telefon si, bineinteles, pe facebook, unde avem prieteni loiali ai inghetatei.
Asadar, inghetata cinstita, de odinioara, este astazi in atentia tuturor. Si asa trebuie sa fie, caci este un proiect 100% romanesc si este 100% dedicare si dragoste pentru tot ceea ce ofera Romania prin gusturi si ingeniozitate culinara. Daca vrei sa ne auzi povestile, sa gusti aromele inedite, sa stam de vorba, te asteptam cu bratele deschise. Sau poate ai sa intelegi mai bine povestea noastra dupa ce gusti inghetata si te convingi mai repede.
Butoiul cu inghetata este despre traditie, simplitate in ingrediente, dedicare si ambitia unui om cu dorinte mari. Cu fiecare pofticios convins, ducem impreuna traditia mai departe si mai departe, caci iubitori de inghetata vor fi mereu pe aceasta lume.